Vlaams tijdschrift voor Diabetologie

27 juni 2019

Het Oog voor Diabetes team publiceerde een kort artikel in het juninummer van het Vlaams Tijdschrift voor Diabetologie! Je kan het artikel hier lezen. Om het volledige tijdschrift te lezen, kan je je lid maken van de Diabetes Liga.

Sound of Science Festival

21 mei 2019

Zaterdag 25 mei staat ‘Oog voor Diabetes’ op het Sound of Science Festival. Ben jij er dan ook? Kom zeker even hallo zeggen en een gadget ophalen! Je vindt ons bij de ‘Citizen Science’ stand, waar je ook kennis kan maken met andere leuke citizen science projecten in Vlaanderen.

Bezoek ons: Dag van de Zorg en I Love Science festival

12 maart 2019

Oog voor Diabetes zal van de partij zijn in het AZ Jan Portaels op de Dag van de Zorg (17/03), en op het Brusselse I Love Science festival (26/04-28/04). Kom zeker eens langs voor extra info of een gratis oogtest!

 

Oog voor Diabetes in het nieuws

27 februari 2019

Sinds de lancering kwam Oog voor Diabetes regelmatig in het nieuws. Zo werd ons nieuws opgepikt door VRT NWS, Het Laatste Nieuws, Datanews en de Artsenkrant. Je kan ook ons persbericht op deze pagina lezen.

 

Eerste dataset afgewerkt

20 februari 2019

Gisterenavond werd de eerste dataset van 500 beelden in de opdrachtenreeks ‘Detect landmarks’ (Oriëntatiepunten markeren) afgewerkt door Oog voor Diabetes burgerwetenschappers. Om de betrouwbaarheid van de markeringen te garanderen, werd elke foto door 25 verschillende gebruikers beoordeeld. Het duurde net iets langer dan een week om deze eerste reeks beelden af te werken, heel wat sneller dan we hadden durven hopen!

Dat is hoopgevend voor het uiteindelijke succes van ons project, waarvoor we duizenden van deze geannoteerde foto’s nodig zullen hebben. Ondertussen werd een nieuwe reeks van beelden opgeladen en wacht in de tweede opdrachtenreeks ‘Rode lesies opsporen’ nog een hele reeks foto’s op vrijwilligers.

3000 waarnemingen in 24u!

12 februari 2019

Oog voor Diabetes is net 24u live en er werden al meer dan 3000 waarnemingen geregistreerd! 3.367 om exact te zijn, en dat cijfer blijft gestaag omhoog klimmen! Van de eerste opdracht (Detect landmarks/Oriëntatiepunten markeren) werd al meer dan 50% van de eerste beeldenverzameling afgewerkt! Daarmee zijn we zeker nog niet klaar, er staan nog verschillende beeldenverzamelingen klaar om deze op te volgen eens hij klaar is!

Oog voor Diabetes is live!

11 februari 2019

Het is zover! Vanaf vandaag kan jij samen met ons en duizenden andere burgerwetenschappers diabetische retinopathie bestrijden. Op onze Zooniverse pagina leren we je de kenmerken van diabetische retinopathie herkennen en dan ga je zelf netvliesfoto’s onderzoeken. We lanceerden vandaag een persbericht. Lees het hier.

Oog voor Diabetes lanceert op 11 februari

28 januari 2019

We zijn bijna klaar! We hebben wat vertraging opgelopen, waardoor we onze richtdatum in deze laatste week van januari niet zullen halen. Maar op 11 februari is het zover: dan lanceren we de Oog voor Diabetes citizen science module. We rekenen dan op jouw hulp om netvliesfoto’s te annoteren, maar het nieuws ook te delen met je familie, vrienden, collega’s en wildvreemden aan de bushalte!

Filmpje legt AI-programma achter Oog voor Diabetes uit

12 december 2018

De Health Unit bij VITO maakte een filmpje dat uit de doeken doet hoe MONA, de software die we met ‘Oog voor Diabetes’ willen verbeteren. Het legt op een erg eenvoudige manier uit met welk doel MONA ontwikkeld wordt en hoe het programma werkt. Bekijk de video hier in groot formaat of neem een kijkje op MONA.health.

Bezoek ons tijdens de Dag van de Wetenschap

14 november 2018

TIjdens de Dag van de Wetenschap (25/11) kan je bij VITO in Mol een een foto van je eigen netvlies laten nemen en leren hoe artificiële intelligentie kan helpen ziektes op te sporen! Je kan er ook een voorproefje krijgen van de citizen science module die we druk aan het afwerken zijn! Meer details vind je op de Dag van de Wetenschap website.

Oog voor Diabetes op SuperNova!

1 oktober 2018

Oog voor Diabetes was van 27 tot 30 september aanwezig op het Supernova Festival in Antwerpen. Bezoekers konden er een foto van hun eigen netvlies laten nemen waarop MONA, de software die VITO ontwikkelt om automatisch oogziektes op te sporen, op zoek ging naar sporen van diabetische retinopathie.