Geslaagde en gesmaakte Science Bar

27 februari 2020

De Science Bar over technologische ontwikkelingen in de diabeteszorg was zeer geslaagd! Patrick De Boever, projectcoördinator van Oog voor Diabetes, en Bart Keymeulen, diabetesexpert, bogen zich over enkele hete hangijzers. Wordt leven met diabetes alsmaar makkelijker? Zal diabetes ooit genezen kunnen worden? Kon je er toch niet bijzijn? In een recent artikel van Wtnschp, één van de partners van Oog voor Diabetes, lees je enkele mythes, vooroordelen en andere interessante weetjes over diabetes die aan bod kwamen in het gesprek.

Interview in Diabetes Info

07 februari 2020

Diabetes Info, het magazine van de Diabetes Liga, wijdde in haar januari-februari-editie aandacht aan Oog voor Diabetes. Het project wordt er van a tot z op een heldere manier uitgelegd, waarvoor dank! Klik op de foto en oordeel zelf. Meer artikels als deze lezen? Als lid van de Diabetes Liga krijg je toegang tot de digitale versie van het tweemaandelijks magazine. Daarnaast vind je op de website www.diabetes.be nog vele andere voordelen terug.

Science Bar Brussel (25/02/2020): Siri, wat is mijn bloedsuikerspiegel?

24 januari 2020

Science Bar Brussel heeft het in haar volgende editie over technologische ontwikkelingen in de diabeteszorg. Eén van de sprekers tijdens het gratis wetenschapscafé is Patrick De Boever, coördinator van Oog voor Diabetes. Benieuwd met wie hij in gesprek zal treden en waarover het allemaal zal gaan? Meer informatie vind je op de webpagina van Science Bar Brussel of op de Facebook-eventpagina. Tot dan!

“Burgers intensief blijven betrekken bij onderzoek”

21 januari 2020

Bart Elen (onderzoeker VITO) en Patrick De Boever (project manager VITO) spraken met Scivil, het Vlaamse kenniscentrum voor Citizen Science, over Oog voor Diabetes. “Ons platform is nu operationeel en het zou fijn zijn als we burgers intensief kunnen blijven betrekken bij ons onderzoek want ons onderzoekswerk is nog niet helemaal afgerond!” Lees het volledige interview op de website van Scivil.

Lespakketten gretig gedownload

13 januari 2020

De Oog voor Diabetes-lespakketten kunnen op heel wat belangstelling rekenen. In 4 maanden tijd werden de lessen, gericht op de tweede graad (ASO, BSO, KSO, TSO), al bijna 150 keer gebruikt.

Meer informatie over de lespakketten vind je op de website van Klascement.

Eerste resultaten gepubliceerd in proefschrift

23 december 2019

De eerste resultaten van het Oog voor Diabetes-project werden gepubliceerd in het proefschrift van Axel-Jan Rousseau, vers afgestudeerd als master in de artificiële intelligentie aan de KU Leuven. Voor zijn thesis werd hij begeleid door Bart Elen, onderzoeker bij de onderzoeksinstelling VITO en gespecialiseerd in de analyse van medische beelden. Lees het interview met beide heren hier.

Save the date: 25/02/2020, Science Bar Brussel

19 december 2019

Zet dinsdagavond 25/02/2020 alvast in je agenda, want dan organiseert Science Bar Brussel een panelgesprek over de technologische evolutie in de diabeteszorg. De affiche met sprekers is nog in de maak, maar we kunnen alvast een tipje van de sluier geven: Patrick De Boever (VITO), projectmanager van Oog voor Diabetes en verantwoordelijk voor onderzoeksprojecten in het domein van preventieve geneeskunde en medische technologieën, zal als één van de drie sprekers plaatsnemen in de sofa. Wordt vervolgd!

9000 labeltaken op rode lesies afgewerkt

18 december 2019

9000! Niet de postcode van Gent, maar het aantal keer dat labeltaken op rode lesies werden afgewerkt. Hiermee bereiken we ook een nieuwe mijlpaal met Oog voor Diabetes. Met deze set van 9000 afgewerkte labeltaken komt het totaal uitgevoerde labeltaken nu op het indrukwekkende aantal van 17 000. Uiteraard gaan we gewoon verder op dat tempo met een nieuwe reeks beelden! De 20 000 taken liggen binnen handbereik…

 

Oog voor Diabetes in de kijker op Dag van de Wetenschap

05 december 2019

Het Gentse ontmoetingscentrum De Krook verwelkomde tijdens het Wooow Wetenschapsfestival Gent, naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap, meer dan 5000 wetenschapsfans. Heel wat bezoekers kwamen er ongetwijfeld ook onze Oog voor Diabetes-stand tegen. Die maakte deel uit van de Transcribathon-activiteit, georganiseerd door Scivil, het Vlaamse kenniscentrum burgerwetenschappen. Geïnteresseerde burgerwetenschappers werden uitgedaagd om zo veel mogelijk nieuwe oognetvliesfoto’s te onderzoeken. Dat leverde ook enkele mooie beelden op (©Scivil)!

Bezoek ons tijdens de Dag van de Wetenschap

04 november 2019

Noteer alvast 24 november 2019 in je agenda, want dan vindt de jaarlijkse Dag van de Wetenschap plaats. In heel Vlaanderen en Brussel vind je er tal van wetenschappelijke activiteiten voor het brede publiek: lezingen, workshops, wandelingen, standjes, enzovoort. Ook Oog voor Diabetes kon niet ontbreken. Loop ons tegemoet op de Transcribathon tijden het Wooow Wetenschapsfestival Gent. We delen er onze stand met de ‘Groene Pioniers’ van de Plantentuin in Meise. Hopelijk tot dan!

Iedereen Onderzoeker: burgerwetenschappen in Gent

02 november 2019

Iedereen Onderzoeker. Zo luidt de titel van een van de najaarsprojecten van de Gentse ontmoetingsplek De Krook. Iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, kan er nog tot 20 november meewerken aan één van de 13 burgerwetenschapsprojecten. Op woensdag 30 oktober was het de beurt aan Oog voor Diabetes. We lieten er een handvol mensen kennismaken met ons project. De Krook zelf is voor deze gelegenheid helemaal ingekleed in het thema citizen science. De foto bewijst ook dat dit indrukwekkende gebouw zeker een bezoekje waard is!

Vlaams tijdschrift voor Diabetologie

27 juni 2019

Het Oog voor Diabetes team publiceerde een kort artikel in het juninummer van het Vlaams Tijdschrift voor Diabetologie! Je kan het artikel hier lezen. Om het volledige tijdschrift te lezen, kan je je lid maken van de Diabetes Liga.

Sound of Science Festival

21 mei 2019

Zaterdag 25 mei staat ‘Oog voor Diabetes’ op het Sound of Science Festival. Ben jij er dan ook? Kom zeker even hallo zeggen en een gadget ophalen! Je vindt ons bij de ‘Citizen Science’ stand, waar je ook kennis kan maken met andere leuke citizen science projecten in Vlaanderen.

Bezoek ons: Dag van de Zorg en I Love Science festival

12 maart 2019

Oog voor Diabetes zal van de partij zijn in het AZ Jan Portaels op de Dag van de Zorg (17/03), en op het Brusselse I Love Science festival (26/04-28/04). Kom zeker eens langs voor extra info of een gratis oogtest!

 

Oog voor Diabetes in het nieuws

27 februari 2019

Sinds de lancering kwam Oog voor Diabetes regelmatig in het nieuws. Zo werd ons nieuws opgepikt door VRT NWS, Het Laatste Nieuws, Datanews en de Artsenkrant. Je kan ook ons persbericht op deze pagina lezen.

 

Eerste dataset afgewerkt

20 februari 2019

Gisterenavond werd de eerste dataset van 500 beelden in de opdrachtenreeks ‘Detect landmarks’ (Oriëntatiepunten markeren) afgewerkt door Oog voor Diabetes burgerwetenschappers. Om de betrouwbaarheid van de markeringen te garanderen, werd elke foto door 25 verschillende gebruikers beoordeeld. Het duurde net iets langer dan een week om deze eerste reeks beelden af te werken, heel wat sneller dan we hadden durven hopen!

Dat is hoopgevend voor het uiteindelijke succes van ons project, waarvoor we duizenden van deze geannoteerde foto’s nodig zullen hebben. Ondertussen werd een nieuwe reeks van beelden opgeladen en wacht in de tweede opdrachtenreeks ‘Rode lesies opsporen’ nog een hele reeks foto’s op vrijwilligers.

3000 waarnemingen in 24u!

12 februari 2019

Oog voor Diabetes is net 24u live en er werden al meer dan 3000 waarnemingen geregistreerd! 3.367 om exact te zijn, en dat cijfer blijft gestaag omhoog klimmen! Van de eerste opdracht (Detect landmarks/Oriëntatiepunten markeren) werd al meer dan 50% van de eerste beeldenverzameling afgewerkt! Daarmee zijn we zeker nog niet klaar, er staan nog verschillende beeldenverzamelingen klaar om deze op te volgen eens hij klaar is!

Oog voor Diabetes is live!

11 februari 2019

Het is zover! Vanaf vandaag kan jij samen met ons en duizenden andere burgerwetenschappers diabetische retinopathie bestrijden. Op onze Zooniverse pagina leren we je de kenmerken van diabetische retinopathie herkennen en dan ga je zelf netvliesfoto’s onderzoeken. We lanceerden vandaag een persbericht. Lees het hier.

Oog voor Diabetes lanceert op 11 februari

28 januari 2019

We zijn bijna klaar! We hebben wat vertraging opgelopen, waardoor we onze richtdatum in deze laatste week van januari niet zullen halen. Maar op 11 februari is het zover: dan lanceren we de Oog voor Diabetes citizen science module. We rekenen dan op jouw hulp om netvliesfoto’s te annoteren, maar het nieuws ook te delen met je familie, vrienden, collega’s en wildvreemden aan de bushalte!

Filmpje legt AI-programma achter Oog voor Diabetes uit

12 december 2018

De Health Unit bij VITO maakte een filmpje dat uit de doeken doet hoe MONA, de software die we met ‘Oog voor Diabetes’ willen verbeteren. Het legt op een erg eenvoudige manier uit met welk doel MONA ontwikkeld wordt en hoe het programma werkt. Bekijk de video hier in groot formaat of neem een kijkje op MONA.health.

Bezoek ons tijdens de Dag van de Wetenschap

14 november 2018

TIjdens de Dag van de Wetenschap (25/11) kan je bij VITO in Mol een een foto van je eigen netvlies laten nemen en leren hoe artificiële intelligentie kan helpen ziektes op te sporen! Je kan er ook een voorproefje krijgen van de citizen science module die we druk aan het afwerken zijn! Meer details vind je op de Dag van de Wetenschap website.

Oog voor Diabetes op SuperNova!

1 oktober 2018

Oog voor Diabetes was van 27 tot 30 september aanwezig op het Supernova Festival in Antwerpen. Bezoekers konden er een foto van hun eigen netvlies laten nemen waarop MONA, de software die VITO ontwikkelt om automatisch oogziektes op te sporen, op zoek ging naar sporen van diabetische retinopathie.